За нас

Галерия “Виктория” е частна търговска галерия. Тя представя творби на български и европейски класици. Основен акцент в търсенето и предлагането е реалистичната живопис. “Виктория” е една от онези престижни галерии, чийто екип поддържа високо художествено ниво. През салона на галерията са преминали много произведения с изключително качество и висока музейна стойност. Много от тях са типични и характерни за българската живопис, а други разкриват малко познати или нови страници от историята на българското изобразително изкуство. Собственикът на галерията се стреми да представя паралелно творби както на най-популярните и търсени рисувачи, така и на художници, чиито имена съдбата незаслужено е оставила в забрава. Много полезен е опита да се показват авторите в пълнота. Творческите контакти на галерията с националните художествени институции и другите частни галерии поддържат динамичния ритъм на събирателска, изследователска и търговска дейност.
В салона на галерията се представят творби от всички жанрове на изобразителното изкуство. Разнообразните сюжети, различни техники, формат и материал дават възможност за избор и винаги приятно изненадват ценителите. Концепцията на галеристите е утвърдена и популярна в художествения живот, но винаги същесвува елемента на изненада и очакване на непрекъснато обновяващата се колекция.


В постоянната експозиция почитателите могат да видят работи на утвърдените имена: Борис Михайлов, Васил Маринов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Ненов, Петър Морозов, Иван Тричков, Васил Иванов, Стоян Василев, Борис Денев, Данаил Дечев, Иван Милев, Васил Стоилов, Добри Добрев, Константин Трингов, Димитър Казаков-Нерон, Здравко Александров, Деню Чоканов, Йордан Гешев, Марио Жеков, Христо Каварналиев, Илия Петров, Екатерина Савова-Ненова, Гошка Дацов, Ярослав Вешин, Иван Христов, Марко Бехар, Александър Мутафов, Златка Дъбова, Петър Рамаданов, Георги Машев, Тихомир Коджаманов, Георги Железаров, Преслав Кършовски; както и великолепни творби на не толкова популярните: Страхил Титиринов, Тодор Добвуджански, Петър Загорски, Иван Иванов, Наполеон Алеков, Милен Сакъзов.


Галерия “Виктория” е сред малкото галерии в България, които системно търсят и предлагат произведения на европейски художници, ориенталско и азиатско изкуство. Акцент в колекцията чужди автори са графиките на Матис, Пикасо, работите на Огюст Моро, Алберт Хил, Антон Бриочи.


Галерията успешно предлага и произведенията на съвременните художници Генко Генков, Кирил Матеев, Атанас Жеков, Кирил Майски, Светлин Русев, михаил Лалов, Любо Диманов.
В комплекс “Свети Валентин” тя организира стилни изложби на модерните творци: Иван Яхнаджиев, Марина Бончева, Генчо Денчев, Димитър Вецин, Димитър Войнов-син, Петър Пиронков.


“Виктория” участва във всички събития, организирани от частните галерии-съвместни изложби, търгове, летни и есенни салони, изложения. Традиция е участието с експозиция “Стари майстори” в летния салон на частните галерии в СБХ.


Екипът от професионалисти развива събирателска, изследователска, оценителска и издателска дейност. Традиционна дейност е професионалната оценка, издирването и ежедневното закупуване на произведения на изкуството. Галерията работи с реставраторски екипи и изкуствоведи. Цялостната реставраторска работа, оформянето на произведенията, аранжирането им в интериори на хотели, офиси и домове са съпътстващи дейности.

Галерията разполага със сериозна библиотека и архив и винаги предлага на колеги и ценители информация за авторите и техните произведения.

Собственикът на галерия “Виктория” Павел Тодоров е популярна фигура в художествения живот и антикварните среди. С десетилетното си присъствие на пазара, още с антикварния магазин “Западно ехо”, галерия “Мелон”, а сега с “Виктория” той открива верния път към колекционерите на художествени произведения и антикварни предмети.

Антиквариат “Виктория” предлага редки и колекционни антикварни вещи, ордени, оръжия, мебели, бижута, както и традиционни, сварзани с български бит етнографски предмети.


Аукционна къща “Виктория” организира търгове на картини, антикварни предмети и произведения на изкуството в хотел Radisson SAS. Първият търг на къщата беше проведен на 11.12.2003г. Акценти в него според специалисти, колекционери и журналисти бяха: гравюрата на Rembrandt Hermensz van Rijn, златен медалион с диаманти и сапфири по случай сватбатана Цар Борис III с княгиня Йоана, икона “Света Богородица” от Московската школа XVIII век. Вторият търг беше проведен на 16.12.2004г. На него за пръв път в България бяха показани на широка публика най-високите степени на ордени на европейски държави. Това бе и първия по рода си търг за бижута у нас. На него бяха презентирани 30 бижута със скъпоценни камъни от 19 и 20 век.

Аукционната къща предвижда организирането освен на традиционните търгове и на по-специализирани. За участие на аукционите свои вещи и картини могат да предлагат частни лица и колекционери.

Aдрес

гр. София, кв. Изток,
ул. “М-р Юрий Гагарин” 22А,

paveltodorov@mail.bg
vtodorova92@gmail.com

Tелефон

тел. 02/870 11 11
Павел Тодоров - 0888219265
Виктория Тодорова - 0887883880

Работно време

понеделник до петък - 10:00 - 19:00 часа,
събота - 10:00 - 15:00 часа