Иван Тричков (1892 - 1959)
Начало Начало Статии Статии
Език
Влез
Вход
Парола
 
Регистрация
Загубена парола
Свържете се с нас Свържете се с нас
Нашия адрес, телефон и местоположение
Разгледай
Събития
Програма за аукцииони, изложби и други актуални и минали събития.
Архив
Пълен архив на произведения на изкуството участвали в аукциони, изложби и други събития.
Автори и създатели
Индекс на художници и създатели представени на сайта.
Блогове
Valuation and purchasing


Актуално
Изложбите на Марио Жеков през погледа на тогавашната пресата Изложбите на Марио Жеков през погледа на тогавашната пресата
Отзиви из пресата за изложбата в София през 1934 год. в салон „Преслав”: След двугодишно творчеств...
Блогове на "Виктория"
Блог на pavel - Павел Тодоров
Блог на devlova - Павлина Девлова
Блог на root - Майкъл Палазов
Партньори
Аркадия
Аркадия
Резултати от аукциони, цени на художествени произведения и анализи.
Връзки
Връзки към директории, галерии и други ресурси посветени на изкуството.
News feeds
Auctions and news
Follow auctions, exhibitions and news.
New items
Follow new items as they appear.

 
free counters
tracking since 23 May 2010
Език
Иван Тричков (1892 - 1959)

Иван Тричков е роден в град Враца. Завършва Художественото Индустриално Училище (ХА) в класа на проф.Петко Клисуров.
Иван Тричков е известен сред познавачи и ценители на изкуството като един от най-големите български пейзажисти. Работил е предимно от натура, с маслени бои върху платно или картон, във всякакви формати. Изпитвал огромна любов към природата и най-вече към планината, красотата на природния пейзаж е основна тема в творчеството му. Вероятно това се дължи на красотата на родния му град, очарованието на Балкана.
Творчеството му се отличава с пъстрота на багрите, наситени цветове, ярки тонове и полутонове, игра на сенки и полусенки, точен и категоричен рисунък. Пейзажите му са красиви, носят настроението на най-великолепните изгледи в Рила, Стара планина и Витоша. Рисувани са по всяко време на деня и всеки сезон - зелена пролет, жарко лято, пъстра есен, снежна зима. Често елемент в творбите му са старите селски къщи, овчарски колиби, планински хижи, родната му къща с пъстрия чердак.
Любими теми за Тричков си остават Врачанският Балкан, Вратцата, с.Згориград, Веслеца. До края на живота си той поддържал връзка с родната Враца и врачанските си приятели. Бил изключително колоритна личност. Старите врачани го помнят с широкополата му сламеница, надвесен над статива или загледан в хоризонта от върхове и небеса или да се появява с файтон на някоя ливада, по лозята или на скална тераса над Згориград.
Друга любима и широка разработена тема е Витоша, висините над Драгалевци, красивите къщи в покрайнините на София - отпреди повече от половин век.
Творчеството на Иван Тричков е пъстро, многообразно, обемно и високо ценено. Той активно е участвал в художествения живот в България. Показвал е творбите си в много самостоятелни изложби и в ОХИ.
Тричков е бил много известен и популярен художник и преживе. Преди 1944г. почти не е имало артистично или богато семейство в София, чийто дом да не е бил украсен от пейзажите на великолепния майстор. Негов почитател е бил цар Борис III. Мнозина дори го определят като любимия художник на монарха. Участвал е във всички престижни изложби. Картините му са репродуцирани на пощенски картички. Най-голямо признание за значимостта му като творец е репродуцирането на няколко негови творби в царските календари. След промените 1944г. името на автора и картините му отсъстват от всички енциклопедии, монографии, проучвания, заради факта че е заклеймен като буржоазен и ретрограден художник. От забвение е изваден с първата посмъртна самостоятелна изложба – десетилетия след смъртта му организирана от галерия “Мелон” през март 2002г. В нея бяха показани 21 платна от колекцията на личния лекар на Тричков. Подбирани с много чувство и усет, камерни по формат тези творби проправиха повторно пътя на художника сред колекционери и познавачи.
Участието на Иван Тричков в художествения живот е отразявано от критиката и периодичния печат.
Вестник ”Зора”, г.XVII, бр.5107, 09.07.1936г. отразява художествената изложба на Тричков в Перник, която имала голям успех и информира, че през есента на 1936г. предстои откриването на втората самостоятелна изложба на художника в София , който е “майстор на маслените табла” с нови картини и скици със сюжети от родната ни природа.
“Вестник за жената” г.XX, бр.825, 16.10.1940г. информира , че в салона на художниците на ул.”Раковска” открил своята 4 самостоятелна изложба художникът Иван Тричков. В нея били изложени над 50 пейзажа от Величествената Рила и Витоша. “Иван Тричков е романтик, който се опива от природата, от далечните сини очертания на планините, от възвишените в небето върхове и тях пресъздава в картините си. Най-любима тема му е планината. Върховете и небето са прелени в далечна синева. Полето е притулено в скута на планината. Достигнал майсторство в колорита и предаване в дълбочина и простор. Ив.Тричков показва в четвъртата си изложба едно ново тържество в творческия си път.”
През август 1942г. художникът Дончо Занков пише във вестник “Слово”, че Тричков се е установил в Говедарци, където работи и подготвя нова изложба за есента на 1942г. : ”Имах възможност да видя готовите му картини и останах възхитен. Тричков е обходил недостъпни за човешки крак местности “Еди гьол”, “Мальовица”, “Рупите”, “Драганица”, “Суха Вапа” и е предал с неподражаемо майсторство величието на Рила”.
Никола Загоров във вестник “Слово”, бр. 6066, 07.10.1942г. отразява шестата самостоятелна изложба на художника. “Както винаги излага пейзажи-обширни слънчеви полета, високи и могъщи планини, тихи замечтани селца...платната му са одухотворени от жизнен трепет и художествена правда. Картините му навяват радостно и бодро чувство. Боите са свежи, компонирани вещо и с мярка. В последната изложба Тричков прави голяма крачка напред. В много от своите табла той се е освободил значително от сантименталността, която задълго пленяваше голяма част от ценителите му. Сега художникът дири преднамерено повече стихията на природата и силата на пейзажа, като се стреми да се домогне до по-дълбоко и по-трайно художествено въздействие.....поставя си все по-трудни и по-трудни задачи. това личи особено в презоблачните пейзажи, писани с топли и нежни тонове, с добре изучени предни планове и с пестене на средства...ние предричаме успех”.
Стефан Мокрев в “ОФ” бр.338, 07.10.1945г. пише за десетата изложба на Тричков в София. “Този път художникът се е ограничил да предаде в платната си величавата Рила от Мусала до Еди-Гьол. Тънък и вещ познавач на планината и характерните и форми-върхове, падини, скали и урви, Тричков ни дава ....цялостен образ на импозантната и причудлива Рила...Мусала е предаден в четири големи табла от изток, запад, север и юг. Хванати са не само различни места, а в различни часове на деня...със силата на един голям талант, с нерв и дълбоко чувство към родната планина създава Мусала художествено, образно, творчески...с цялата му стихийност, гордост и спокойна величавост. Без нищо излишно, без изкуствени ефекти”.
Картини на Иван Тричков са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в страната, много частни колекции в България и чужбина. Творбите му се купуват с успех на аукциони.

Подреждане по
Пейзаж Пейзаж
Картини

Ширина 70.00 cm
Височина 60.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 44
Цена/Начална цена 2200.00 Лева
12.12.2018  минало
Пролетен пейзаж Пролетен пейзаж
Картини

Ширина 21.00 cm
Височина 21.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 131
Цена/Начална цена 600.00 Лева
05.12.2017  минало
Есен Есен
Картини

Ширина 55.00 cm
Височина 46.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 130
Цена/Начална цена 1200.00 Лева
05.12.2017  минало
Есен в Рила Есен в Рила
Картини

Ширина 40.00 cm
Височина 30.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 53
Цена/Начална цена 1650.00 Лева
27.04.2017  минало
Планински пейзаж Планински пейзаж
Картини

Ширина 24.00 cm
Височина 20.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 107
Цена/Начална цена 650.00 Лева
01.12.2016  минало
Пролетен пейзаж Пролетен пейзаж
Картини

Ширина 51.00 cm
Височина 37.50 cm
Събития
Аукцион Позиция 102
Цена/Начална цена 1800.00 Лева
01.12.2016  минало
Пролетен пейзаж Пролетен пейзаж
Картини

Ширина 34.50 cm
Височина 29.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 61
Цена/Начална цена 750.00 Лева
03.12.2015  минало
Пейзаж Пейзаж
Картини

Ширина 35.50 cm
Височина 24.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 62
Цена/Начална цена 700.00 Лева
03.12.2015  минало
Зимен пейзаж Зимен пейзаж
Картини

Ширина 59.00 cm
Височина 43.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 60
Цена/Начална цена 950.00 Лева
03.12.2015  минало
Пролетен пейзаж Пролетен пейзаж
Картини

Ширина 39.00 cm
Височина 34.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 60
Цена/Начална цена 800.00 Лева
04.12.2014  минало
1  2  3   >> 6