Статии
Начало Начало Статии Статии
Език
Влез
Вход
Парола
 
Регистрация
Загубена парола
Свържете се с нас Свържете се с нас
Нашия адрес, телефон и местоположение
Разгледай
Събития
Програма за аукцииони, изложби и други актуални и минали събития.
Архив
Пълен архив на произведения на изкуството участвали в аукциони, изложби и други събития.
Автори и създатели
Индекс на художници и създатели представени на сайта.
Блогове
Valuation and purchasing


Актуално
Творчеството на художничката Александра Мечкуевска (1907-1993) през погледа на тогавашната преса Творчеството на художничката Александра Мечкуевска (1907-1993) през погледа на т...
Енцикопедия на художествените изкуства „МЕЧКУЕВСКА, Александра Гавараилова-живописец. Родена на ...
Блогове на "Виктория"
Блог на pavel - Павел Тодоров
Блог на devlova - Павлина Девлова
Блог на root - Майкъл Палазов
Партньори
Аркадия
Аркадия
Резултати от аукциони, цени на художествени произведения и анализи.
Връзки
Връзки към директории, галерии и други ресурси посветени на изкуството.
News feeds
Auctions and news
Follow auctions, exhibitions and news.
New items
Follow new items as they appear.

 
free counters
tracking since 23 May 2010
Статии
Изложбите на Марио Жеков през погледа на тогавашната пресата

Отзиви из пресата за изложбата в София през 1934 год. в салон „Преслав”:След двугодишно творчествона българсто Черноморие- Созопол, Несебър, Варна и Балчик, зелените тунели на Ропотамо и Камчия (1932-1934). С част от тези картини Марио Жеков открива през 1934 г. изложба в София.

_MG_0413.JPG (   514.3Kb)
_MG_0413.JPG ( 514.3Kb)


В-к „Зора”, XVI, 4686, 12.10.1934

„Художникът-маринист Марин Жеков открива художествена изложба б салона „Преслав”на 14 т.м. от г. Гр. Василев. Излага картини от Черноморското крайбрежие, Царева река, и др. До сега г. Марин Жеков е излагал в Цариград, Париж, Рим, Варна, Пловдив и др.”


Възхитата си от изложбата споделя в списание "Завети" и в-к „Зора”други, вече утвърдени майстор на пейзажа като Константин Щъркелов.

В-к „Зора”, XVI, 4594, 21.10.1934

„Изложбата на Марин Жеков(галерия „Преслав”)В тези дни тревожни, в тая късна есен, дъждовна и студена, дошел е един момък от край бреговете на нашето море –да ни открие душата си.
Тръгнал от златния пясък на Узун–Към, минал край мисточния манастир „Сб. Константин- и по поетичния и кичест бряг на Варна, спрял се на чудноватите скали на Созопол-дето морето играе и пее... и най-после се е захласнал и потънал в съзерцание над широката приказна Царева река-Ропотамо.
Поет по душа, той слага смелта си четка на платното и търси там своето настроение. От там това разнообразие в картините му, и за това в тях няма условности и куха виртуозност. Така са непосредствено рисувани, искрени, и чисти. Той се радва на слънцето, че изгрява някъде от изток и така щедро пилее лъчите си- а привечер е притаил дъхът си и при бавния залез над Ропотамо и е замълчал. Ние гледаме с едно смирение и истинска радост. Или там ония две лодки „другари”, една до друга прегърнати, огряни, от слънцето, не говорят за любовта му към потъналия безкрай? Какви са тези мелници там горе –над канарите –дето вятъра не спира между витлата ридае от векове някаква тъжна песен? А долу отвесните скали разбиват вълните на неспокойното море и само чайките им се любъват.
Изложбата на Жеков ни донесе радост. И затова, ние не питаме при кой професор е учил-или към коя школа принадлежба . Неговото училище е природата, нашата щедра Родина- с четирите годишни времена; а учителя му Бог. Затова и картините му са осветени от Божието вдъхновение.”


И вероятно именно от тази изложба името на Марио Жеков ще се започне да се свързва преди всичко с морския пейзаж. След няколко дни в-к „Зора” отново напомня на обществото за изложбата с малка снимка на една от картините му „Край Босфора” и с кратък цитат от статия та на К. Щъркелов:

Марио Жеков
Марио Жеков


В-к „Зора”, XVI, 4600, 27.10.1934

„Из изложбата на Жеков
„Изложбата на Жеков ни донесе радост. И затова, ние не питаме при кой
професор е учил-или към коя школа принадлежба . Неговото училище е
природата, нашата щедра Родина- с четирите годишни времена; а учителя
му Бог. Затова и картините му са осветени от Божието вдъхновение.” (К.
Шъркелов „Зора” бр. 4594).
Изложбата продължава до 2 ноеври т.г.-салон „Преслав”


Отзиви из пресата за втората софийска изложбата през 1935 год. в салон „Преслав”:Втората му софийска изложба в салон "Преслав" предизвиква основателен интерес и за творбите в нея .

Никола Балабанов пише:

"Те му определят едно от първите места между художниците и сега и когато нашата съвременност ще бъде включена в историята на пластичните изкуства."


Марио Жеков
Марио Жеков


В-к „На Жената” г. XV, бр. 630, 4.12.1935

„В Неделя, 1 декември в галерия „Преслав” ще бъде открита от г. Григор Василев изложбата на Марин Жеков, който излга около 60 предимно морски картини.”


В-к „Слово”, г .XIV, бр. 4032, 10.12 1935

„В Изложбата на М. Жеков
Я, рекох си, да видя и тая художествена изложба . Макар че не разбирам дори от художествена терминология, все пак интерсуваше ме да видя творбите на един за мен нов художник. Отидох в изложбата му без предварително нищо да зная за самия него, нито за изкуството му.
Мрачен, дъждовен ден. Мрачно е в и вътре в салона, зареди това са запалени лампите.
Не ми бе нужно много време за да разбера, че Жеков е един от малкото, кйто стои да не кажа като пръв в рисуването на морето.
Винаги съм бил с убеждението, че само изкуство, което почива на изтинността се връзва дъ;боко в душата. Но малцина са художници, които могат да ви дадат това.
От общ поглед ще разберете , че Жеков е в техните редове.
Знае се морето колко е стихийно или пък спокойно и примамаливо. Изобящо, мени се всеки час, дори и всеки момент. Заради това мъчно се поддава на изображение . Често ми се е случвало като гледам картина, под която е написано „Развълнувано море”, а като че виждам картина от скали. Ценното у Жеков е, че той е успял да грабне много моменти от морето и да ги поднесе на късчета платно.
Пред всяака негова картина настроението се изменя, защото морето на художника или бушуба със страшна мощ се разбива в гордите твърди скали, както е в картините „Буря”, Прибой” и др., или е тихо и всичко в него спи ( „Простор”, „ На почивка”и др.). Другаде е така чисто, като че е пречистено от самата зора.
Повторно се спирам пред „ Наши брегове”. „ Ветарах”, „Св. Галина” и пред други обхванат сам от загадъчното в морето и вечно движещо се, говерейки за небитието и вечността.
Безпорно е, че Марин Жеков се е вживял в морето и с чъдно чисти тонове на своята богата палитра ни дава да се радваме на едно трайно изкуство, от което вее живот, въздух и простор.
Поздравявам го най-сърдечно и му пожелавам дълги години работа.
С. Власков


През 1937 год. Марио Жеков заминава за Далмация. В Дубровник създава най-значимите си произведения. Творбите, създадени в и край Дубровник му донасят изключителна популярност. Картините му се излагат в редица галерии и салони. Възторженият им прием провокира самостоятелни изложби в Прага, Будапеща и Букурещ. С част от тях и няколко творби от българското Черноморие организира свои изложби към края на 1937г . в Стара Загора и София и Пловдив:

Марио Жеков
Марио Жеков


В-к „Мир” г.43, бр. 11226, 22.12 1937

„Изложбата на Марио Жеков в Пловдив
Истинска радост за пловдивската културна публика е изложбата на М.Жеков, която скоро се откри в салона на дома на изкустсата и печата. Жеков е познат и на софиянци като добър маринист. И в настоящата му изложба предимно са застъпени картини със сюжет от Черно море и карайбрежието му. И този път Жеков ни дава една богата галерия от свежи топли платнав които вярно и правидиво е изобразено морето в най-разнобразни настроения. Морето е оживяло с неговата богата гама от бои, светлини и рефлексии; особено голямото табло „Буря:, по своята техника. Внушителност и изобразителна сила , предтсвлява един връх на твор4еството на художника. Не по-малка сила крие и „Пред буря”, дето море и небе сщ
е сливат и се чувстува природната и тайнствена мощ на моето. В други картини морето ни е дадено и успокоено , гладко,, откривашто дълбокия шир и примамщо човека да се впусне и изживее копнежа по далечното и непознатато.
Голямо разнообразие за изложбата са картините от далматинското крайбрежие, предимно от Дубровник. Изведнъж виждаме сувсем друга природа, друго море, друго небе: по-синьо небе, по-синьо море и по-светли пейзажи. Гамата от тонове тук е игрива, повече контрастираща и много ярка. В изложбата са застъпени и няколко изгледа от римския манастир? .
Изобщо изложбата на М. Жеков ни говори за един творчески темрамент на художника, за едно можене и умение да се предаде видяното и дадено настроение. Морските пейзажи са най-ценното в неговите пейзажи и те остават в зрителя едно хубаво настроение; те задържат зрителя тъй, както и самото море го кара с часове да се взира в него. Менящите се багри, подвижността на материята, суровостта или за затихващтата водна маса, всичко това виждаме добре отразено и предадено в картините на Жеков, който е съумял да се справи с тази сложна задача.”
Ат. К. Георгиев


През 1938г. Марио Жеков продължава да представя своите творби в Стара Загора, София. Ето как се предтсавени тези изложби в тогавашния печат.

В-к „Зора” г. XX, бр. 5689 9.06.1938

„Художествена изложба в Провинцията
Нашият именит художник-маринист Марио Жеков бе открил в родната си град Ст. Загора изложба от морски пейзажи. Жеков е художник предимно на морски пейзаж, на морето. На снимката е една от картините на Жеков-„Край Черно Море”.


Сп. „Българска реч”, год. XVIII, кн.1 /Октомври 1938/

„Марио Жеков
Марио Жеков не е от групата на ни най-младите ни художници, но едва пре последните три-четири години успя да обърне внимание върху своята работа. Няколко частни изложби го отвърдиха като работник с дарования и вкус, но без стремеж да поставя живопоста си по-широки и специални задачи. В пейзажите си той леко и ловко без тревога, се справя с природата, подчертвяйки у нея външното, приатната красота и красивост.
Безспорно у него има данни да угледи живопистта си, да я направи по-трайна, а не само приятна картинка за украшение, но той, изглежда предпочита да се харесва без уговорки на по-широка публика.
И може би този път хеговата заслуга ще бъде по-голяма: да привикне лошия вкус към една живопис без големи задачи, но нелишена от качества и разбиране.
Така неговите многобройни морски пейзажи могат да изиграят известна роля.

Сирак Скиитник


Отзиви за изложбата на М.Жеков в София, галерия ‘Аксаков” 1940-1941В-к „Дневник” г. XXXIX, бр.12 305, 27.12.1940

„Магията на морето
изразена в художествената изложба на Марио Жеков.

Природата, първоучителка на човека е неизчерпамия извор на богатсво и вдухновение за майсторите в областта на изкуствата.
Художеството със своето разнообразие в тонове с оная красота на багри, светлини и сенки, дава най-голяма изложба за облаготворяване на човешката душа. За това нищто чудно, че мнозинството от художниците намират в нея най-богат източник на худжествени сюжети.
Морето в това отношение е неизчерпаем извор за вдъхновение и творчество. Но малцина са неговите истински изразители и преваплатители. Неговата стихия и магията, която излъчва то непрестанно мъчно се улавя с малкото средства, с които разполага човека.
Необходим е божествен пламък, необходимо е художественос око, което умее да види, да почуства дълбоко природния свят, да го обикне в неговата сложност и ни изобрази хармонията, красотата на божествения мир. За това и малцина са избраниците. Един от тях е Марио Жеков.
Ето ви един добър маринист, художник, който обича много морето, умее да го превъплатява в неговата сложност, в ония мигове, които никога не се повтарят.
С всяка нова своя изложба М. Жеков израства все повече и повече пред нашите очи. Нашето Черноморие е намерило достойния си певец, който умее с голямото разнообразие на багрите да плени душите на всички ни. М. Жеков е сроден с морето, срастнал се е с него, негов пленник е станал. Той умее да съзерцава морето, да се вулнува пред необятната морска шир, да изразява умело красивия морски бряг и да ни поднася прекрасни платна-блянове на поетите, на големите писатели сърдцебедци.
Ето защо и неговите изложби се радват на големи успехи.
Любовта ни към морето се увеличава с виждането на неговите картини. В тия размирни дни, страховити в тяхната същина Жеков е разтворил своята душа в галерия „Аксаков” в 80 картини и ни накара да видим едно от най-хубавите нши крайбрежия- Добруджанското черноморие. Ето ви величествената Калиакра. Бисерния бряг край Балчик. Грандиозните скали край Каварна. В буря когато тъмни облаци са се надвесили над морето и сушата привечер в здрач, край малките рибарски пристани или рибарските колиби по скалистия висок морски бряг. Онова омайващо великолепие в тонове, при тиха утрин или залез, тонове, който всяка минута, дори и секунда се менят, оная хармония в цветовете на морските води, които като теменугите галят окото, ония взряни заливи и заливчета, с кичести скалисти бреговев светло жълто, червено или тъмно зелено, сиво куршумено с блясъците на слунчевия залез.
Но не са ли тези картини морски песни, каквито нашите поети така рядко изпяват във възхвала на красотата, която излъчва морето?
Морето е намерило своя майстор. М. Жеков е вече твърде избистрен в своето изкуство. Той е реалист в своето творчество. За това така близки са нам неговите пейзажи.
Любомир Михайлов


В-к” На жената” г.XX, бр. 836, 01.01.1941 г.

„В галерия „Аксаков” е разгърнл своите вълшебни платна нашият маринист Марио Жеков, който излага около 100 картини със сюцети от черноморския бряг и Дунава. В тази си изложба художникът бележи голям възход в своето изкуство и не се показва по-вещ и по....”


През 1941 год. заминава за Гърция, за Беломорието и Егейско море. След завръщането си в България той подрежда 10-та си изложба, включващта и творби от беломорските брегове.

В-к „На Жената”, г. XXI, бр.886, 11.03.1942 г.

„Из 10-та изложба на Марио Жеков
В изложбения салон” България” (вход от към улица „Аксаков”) се откри миналата неделя 10-та изложба художник-маринист М.Жеков, който ни показва около 100 свои картини, включили в своите рамки най-хубавите кътчета от Охридското езеро, Черноморски и Беломорски брегове. Марио Жеков е един от най-добрите наши художници, които рисуват вода. В неговите картини морето е море, а не безцветна плоскост; вълните му-вълни, а не талаж; той рисува морето с разбиране и любов и за това като посетите изложбата му вие я напускате с чвството, че сте направили една хубава екскурзия по нашето вълшебно крайбрежие, дето морето е ту тихо, ту бурно и разярено като стихия. За това още в първия ден на изложбата голяма част бяха откупени.”


Още за Марио Жеков
Закачени изображения
_MG_0413.JPG (   514.3Kb)
_MG_0413.JPG ( 514.3Kb)
Фотография на предмет
1300 x 914
Марио Жеков
Марио Жеков
Фотография на предмет
650 x 442
Марио Жеков
Марио Жеков
Фотография на предмет
1300 x 882
Коментари на текущия език 0
Подреждане по

Търг Класическо и модерно изкуство (03.11.2018) Търг Класическо и модерно изкуство (03.11.2018)

Аукцион 12.12.2018 плакат Аукцион 12.12.2018 плакат

Какво купуваме? (14.06.2009) Какво купуваме? (14.06.2009)

1. КАРТИНИ от български и чуждестранни художници. Независимо от техния размер, материала върху който са изпълнени / платно, фазер, дъска, шпертплат, хартия, картон, коприна и др. / и техниката в която са / маслени бои върху платно, картон, хартия, гваш, цветни, черно-бели рисунки, литографии, гравюри и други авторски техники/. Картините могат да бъдат и в повредено състояние, с или без рамки и нез...

Набираме картини за аукцион - 29 ноември 2018 (12.08.2018) Набираме картини за аукцион - 29 ноември 2018 (12.08.2018)

Свържете се с нас

Предстоящи аукциони изложба Кочо Гърнев

Изложба Константин (Кочо) Гърнев НАТЮРМОРТИ (27.05.2018) Изложба Константин (Кочо) Гърнев НАТЮРМОРТИ (27.05.2018)

Галерия "Виктория" представя изложба Константин (Кочо) Гърнев НАТЮРМОРТИ. Изложбата ще бъде показана в салона на галерията от 14 юни до 31 юли 2018 г. Откриване от 18.30 часа на 14 юни (четвъртък) 2018 г.

Константин (Кочо) Гърнев - Натюрморти (27.05.2018) Константин (Кочо) Гърнев - Натюрморти (27.05.2018)

Плакат

Изложба Константин (Кочо) Гърнев (11.01.2018) Изложба Константин (Кочо) Гърнев (11.01.2018)

15.02 - 23.03.2018 Луксозен каталог към изложбата:

plakat_MG_3142.JPG (     1.1Mb) Корица

Аукцион 5 декември 2017 (17.11.2017) Аукцион 5 декември 2017 (17.11.2017)

Plakat-Auction-5.Dec.2017.jpg (    61.4Kb)

Предстоящи събития (02.08.2017) Предстоящи събития (02.08.2017)

 100 x 100 Изложба Храмове

Търг класическо и модерно изкуство (27.03.2017) Търг класическо и модерно изкуство (27.03.2017)

Корица - аукцион април 2017

Търг 1 декември 2016 (05.11.2016) Търг 1 декември 2016 (05.11.2016)

Auction-December.png (     1.1Mb)

 >>